Elmo rakensi yrityskulttuurinsa uudelleen

Elmon toimitusjohtaja Janne Aaltonen case Patria

Elmon toimitusjohtaja Janne Aaltonen on ahminut viime vuosina tietokirjallisuutta henkilöstöjohtamisesta, asiakas- ja henkilöstökokemuksesta ja yrityskulttuurista. Häntä on kiinnostanut, miten rakennetaan asiantuntijaorganisaatio, jossa niin tekijät kuin asiakkaat voivat hyvin.

Elmo onkin kehittynyt määrätietoisesti kohti itseohjautuvaa Teal-organisaatiota.”Hypoteesina oli, että jos optimoimme ihmisasiat niin asia-asiat optimoituvat itsestään. Aloimme toimia täysin uudella tavalla, optimoida innostusta.

  • Asiantuntijamme saivat täyden vapauden ja luottamuksen. Johtoryhmä lakkautettiin kolmisen vuotta sitten. Päätökset, ohjaus ja valvonta tulevat henkilöstöltä. Elmot lähtivät tekemään asiakkaidemme päivästä parempaa, ja innostus alkoi poikia markkinoiden parasta asiakaskokemusta, Aaltonen tiivistää.

”Eihän tämä ole yritys vaan kultti”

Asiakaskokemusta ja -tyytyväisyyttä on mitattu Elmolla kuukausittain NPS- eli nettosuositteluindeksillä. NPS-luku voi olla välillä -100 ja 100.

Elmon luku on noussut tasaisesti ja ollut viime mittauksissa reilusti päälle 80. Luku on poikkeuksellisen hyvä millä tahansa toimialalla.

  • Asiakas kyllä aistii, onko talossa hyvä meininki ja yltävätkö tekijät parhaaseen terveen yrityskulttuurin tukemana. Uskon vahvasti, että asiakastyytyväisyys onnistuu vain henkilöstötyytyväisyyden kautta, Aaltonen sanoo.
Elmon toimitusjohtaja Janne Aaltonen case Patria

Myös Patria vakuuttui Elmon tekemisen meiningistä. Sopimuksen syntyä edelsi tekijähaastattelut, joiden tulos oli hämmentävän yhdenmukainen. Kaikki puhuivat leanista kulttuurista ja luottamuksesta. Jopa siinä määrin, että Patrian palvelujohtaja tokaisi Elmolla käydessään:”Eihän tämä ole yritys vaan kultti.”

The Elmo Way -on arvopohjaista tekemistä

Patrian kommenttia siteerattiin, kun Elmon yrityskulttuuri laitettiin viime syksynä kansiin – The Elmo Way Kultt(uur)ikirjaksi. Jokainen kirjaan valittu sana pureskeltiin elmojen kesken. Elmon arvot – yhteisöllisyys, innostus, itseohjautuvuus ja luottamus – purettiin auki. Mitä ne tarkoittavat ja miten niitä voidaan tukea?

  • Vain siten konkretia sanojen taakse eletään todeksi joka päivä. Mylläsimme sanojen ohella toimintatavat, toimitilat, työkalut ja prosessit sekä varmistimme, että jokainen kokee tulevansa kuulluksi. Sellaista on meillä The Elmo Way.