"Otimme Elmon heti mukaan, sillä tällainen projekti sujuu nopeammin, kun kumppani tietää, mitä tekee."
Jarkko Antila, ToimitusjohtajaKuva Space
Toimiala: Avaruusteknologia
Perustettu: 2016
Mikrosatelliitit avaruudessa, tietoturva kunnossa

Kuva Space on noussut raketin – tai tulisiko sanoa satelliitin – lailla avaruusteknologian eurooppalaiseksi suunnannäyttäjäksi. Espoossa päämajaansa pitävä suomalaisyhtiö rakentaa mikrosatelliitteja, jotka kuvaavat maapalloa hyperspektrikameroilla. Tietoturva haluttiin uudelle tasolle ISO/IEC 27001 -sertifioinnilla. Apuun kutsuttiin Elmo.
Teknologia, joka näkee enemmän
Kuva Space toimii markkinassa, jossa kilpailijoita on globaalisti vain kourallinen. On parasta lähteä liikkeelle siitä, mitä ovat hyperspektrikamerat. Toimitusjohtaja Jarkko Antila kertoo.
Maapalloa voidaan kuvata avaruudesta neljällä päämenetelmällä: Suurin volyymi on niin sanotussa normaalissa kuvantamisessa, joka tuottaa informaatiota siitä, miltä asiat näyttävät. Toiseksi kehittynein on tutkateknologia, joka kertoo, minkä muotoisia asiat ovat. Kolmas ovat lämpökamerat ja neljäs hyperspektrikamerat, jotka kertovat, mistä asiat koostuvat.
Kuva Spacen satelliittien tuottamasta kuvadatasta jalostetaan analytiikkaa muun muassa ympäristö- ja puolustussektorille. Tietoa saadaan niin ilmastonmuutoksen, biodiversiteetin, kasvien terveydentilan, ilmansaasteiden, turvallisuusuhkien kuin ruokaturvan seurantaan.
Satelliittimme ovat kuin maanpäällisiä herätyskelloja: ne havaitsevat muutoksia suurilla alueilla ja varoittavat riskeistä, Antila kuvaa.
ISO/IEC 27001 turvaa ja tuo vakuuttavuutta
Yhtiön tavoite on selvä: nykyisen kahden satelliitin rinnalle aiotaan rakentaa 2030 mennessäjopa 100 satelliitin konstellaatio. Uudet toimitilat lisäävät merkittävästi tuotantokapasiteettia – ja samalla kasvaa automatisoinnin, datan käsittelyn ja tietoturvan merkitys.
Kuva Space halusi ISO/IEC 27001 -sertifikaatin vahvistaakseen tietoturvaansa etenkin puolustussektorin vaatimuksiin.
Asiakkaamme kysyvät sertifikaattia ennen kuin yhteistyö voi edes alkaa. Meillä on paljon dataa, automatisointia ja nyt myös tuotantokapasiteettia eli oli selvää, että järjestelmän pitää olla dokumentoitu, Antila toteaa.
Elmo valittiin kumppaniksi sertifiointiprosessiin kokemuksensa ja käytännönläheisen otteensa vuoksi.
Meillä ei ollut halua ryhtyä tulkitsemaan standardeja itse. Otimme Elmon heti mukaan, sillä tällainen projekti sujuu nopeammin, kun kumppani tietää, mitä tekee.

Dokumentoinnin laajuus yllätti; Elmo auttoi
Yhteistyö käynnistyi syksyllä 2024 Elmon ohjaksissa. Viikoittaisissa tapaamisissa käytiin läpi dokumentaatiota ja rakennettiin polkua kohti auditointia. Elmo vastasi rakenteesta ja sisällöstä; IT-johtaja Daniel Landau johti ja resursoi projektia Kuva Space päässä. Sertifikaatti saatiin alkuvuodesta 2025 ensi yrittämällä. Vain yksi dokumenttipäivitys vaadittiin; muutoin auditointi meni läpi ilman huomautuksia. Tuliko matkan varrella yllätyksiä?
Dokumentoinnin laajuus yllätti sitten kuitenkin – ja samalla olimme tyytyväisiä, ettemme lähteneet työhön yksin. Elmon ottaminen avuksi oli oikea päätös. Nyt voimme osoittaa asiakkaillemme, että meillä on vakavasti otettava, auditoitu järjestelmä. Se luo luottamusta ja kilpailuetua, Antila summaa.