Taimitekoja ja fiksuja elinkaaria ICT-laitteille

Taimitekoistutukset Elmo & PAtria

Ilmastokysymykset ovat yhteinen asia. Taimiteko-projektissa kolmatta vuotta jatkava Elmo sai kumppaninsa Patrian mukaan vihreään arvoketjuun: nyt Elmon Patrialle toimittamista työasemista istutetaan puita Kuortaneelle.

Taimiteko:

  • 4H-yhdistyksen vetämä hanke, joka sai alkunsa 2019.
  • Työllistää nuoria ja lisää Suomen hiilinieluja.
  • Tavoitteena istuttaa 10 000 hehtaaria uutta metsää 2030 mennessä.
  • Lue lisää: taimiteko.fi

Elmo toimii kaikkien myymiensä työasemien kohdalla samoin: se ilmoittaa vuosittain 4H-yhdistykselle myytyjen työasemien määrän, ja yhdistys istuttaa puita suhteessa laitteiden valmistuksen hiilijalanjälkeen.

Elmo ja Patria olivat mukana Kuortaneella kesäkuussa, kun Taimiteon kesätyöntekijänuoret laittoivat Patrian metsää alulle 1300 taimen edestä.

  • Oli mielenkiintoista päästä konkreettisesti näkemään, millainen ilmastoteko tämä on. Alue on käytöstä poistettu entinen turvesuo, johon istutetaan nyt mäntyä ja kuusia. Vain kolmessa päivässä nuoret olivat istuttaneet 17 000 taimea. Alueesta 0,65 hehtaaria on Patrian metsää, Patrian palvelupäällikkö Taina Mahlio-Ahonen kertoo.
  • Sovimme, että menemme kahden vuoden päästä katsomaan, kuinka metsä on alkanut kasvaa, Elmon asiakaskokemusarkkitehti Janne Ahola täydentää.

Patrian tietohallinnon palveluista vastaava Janne Mäenpää sanoo Taimiteko-idean menneen mutkitta läpi organisaatiossaan. Työasemien hankintaan on Patrialla liittynyt toinenkin vihreä oivallus, johon siirryttiin 2015.

Taimiteko

  • Laitteita ei enää vaihdeta väkisin kolmen vuoden välein, vaan käyttäjän oman halun ja tarpeen mukaan. Tällainen yhden kappaleen erä on leani toimintamalli. Elmon Service Desk reagoi, ennen kuin laitteista tulee savu ulos tai käyttäjä voi myös itse tilata uuden harkintansa mukaan. Tämä ei ole nopeuttanut laitteiden uusimisen sykliä, päinvastoin: työasemien käyttöikä on pidentynyt, ja samalla on säästynyt suuri summa rahaa, Mäenpää kuvaa win-winiä ekologisuuden ja taloudellisuuden välillä.

3 vinkkiä vihreyteen:

1. Sammuta työasema yön ajaksi. Lepotilassakin sähkönkulutus on yllättävän suuri ja tietokoneen buuttaaminen parantaa laitteen toimivuutta.
2. Irrota laturit pistorasioista, kun et niitä käytä.
3, Käytä laitteet loppuun: myös leasing-koneen voi pyytää pitää, jos se ei osoita hiipumisen merkkejä.

Tehdäänkö yrityksestäsi parempi?