Kun palvelimet muutetiin pattereiksi

Elmon toimisto

Lämpöä kylmästä datasta

Tiesitkö, että noin 95 % kaikesta konesalien kuluttamasta energiasta muuttuu lopulta lämmöksi? Ja juuri tällä hetkellä suurin osa tuosta tuotetusta lämmöstä haihtuu harakoille tai valuu vesistöihin hukkaan? On ennustettu, että maailmanlaajuisesti jo kymmenen vuoden päästä konesalit tulevat kuluttamaan enemmän energiaa, kuin koko tie- ja meriliikenne käyttää yhteensä, eli ihan pienestä haasteesta ei ole kysymys. Me tahdomme muuttaa asian ja auttaa maailmaa. Lämmittää datalla ihmisiä, aivan konkreettisesti. Ratkaisussamme jo kertaalleen konesalissa käytetty energia saadaan uusiokäyttöön, eikä se valu hukkaan.

Me Elmolla tiedostamme ICT-toimijoiden tärkeän roolin kestävän kehityksen edelläkävijöinä. Tässä tositarina eräästä innovaatiostamme.

Palvelimet siirtyvät keskuksista kiinteistöihin

Yhteistyössä konesali IOT- ja kiinteistöautomaatiotuotteita valmistavan ranskalaisen Qarnotin kanssa kehitimme yksinkertaisen, ekologisen, inhimillisen ratkaisun vähentämään datankäytöstä syntyvää hukkalämpöä. Kaiken lisäksi se on taloudellisesti erittäin kannattava.

Käytännössä Elmon talo- tai kiinteistöasiakas ostaa lämmityksen palveluna palvelinpatterin muodossa. Me hyödynnämme palvelimien laskentakapasiteetin tarjoamalla sen eteenpäin. Lämmityspalvelun asiakas ei sitten maksakaan muuta kuin palvelumaksun. Samalla hän välttyy energiahintojen vaihtelulta.

Pohjolassa palvelinpattereilla on erityinen mahdollisuus

Palvelinpatterit on suunniteltu sopimaan erinomaisesti esimerkiksi uudis- ja saneerauskohteisiin. Ratkaisumme on investointina kevyt ja maksaa itsensä nopeasti takaisin säästämällä lämmityskustannuksissa. 

Palvelinpohjainen lämmitysratkaisu on 10-20 vuoden aikana huokeampi vaihtoehto, kuin vaikkapa kaukolämpö, maalämpö tai ilmavesilämpöpumppu.

IoT tekee palvelinpatterista älykiinteistön keskipisteen

Täällä Suomessa onkin poikkeuksellinen mahdollisuus hyödyntää palvelinpattereita, koska tarvitsemme asumiseen ja työtiloihimme lämmitystä kuitenkin suurimman osan vuodesta.

Palvelinpatterit tarjoavat liki ilmaisen lämmityksen lisäksi kattavan sensorivalikoiman, sekä kiinteistön etähallittavuuden. Ne lisäävät paitsi asumisen mukavuutta, myös turvallisuutta. Ne palvelevat tarvittaessa erinomaisesti myös kiinteistöhuoltoa ja isännöintiä.

Ratkaisulla voidaan helposti mitata sisäilman lämpötilaa sekä kosteutta ja saadaan huoneiston ilmanlaadusta poikkeuksellisen kattava kuva. Vaikkapa vanhusten hoivakodissa voidaan tämän ratkaisun avulla tunnistaa liikettä. Näin pysytään selvillä siitä, onko asukas kunnossa vai pitäisikö paikalle saada apua.

Yrityksissä puolestaan voidaan esimerkiksi seurata neuvottelutilojen varausastetta ja tarvittaessa jakaa tätä tietoa. Ja jos palvelinpattereiden tietoturva-asiat mietityttävät, voimme kertoa, että huoli on turha: maailman viidenneksi suurin pankki käyttää jo palvelinpatteripalveluita.

Mies ja nainen katsovat kannettavaa tietokonetta sohvalla

Win-win myös konesalipalveluihin

Innovatiivisen bisnesmallin avulla Elmo pystyy tarjoamaan konesalipalveluita maailmalla toimivia pilvipalveluntarjoajia edullisemmin. Docker -tyyppiset ratkaisut sekä CPU/GPU -laskenta tai 3D-mallinnus on mahdollista toteuttaa palveluiden kautta kilpailijoita nopeammin, vihreämmin ja edullisemmin. Palvelu onkin nappivalinta esimerkiksi ohjelmistotaloille, suunnittelutoimistoille, AI kehitystä ja analytiikkapalveluita tarjoaville toimijoille sekä animaatiostudioille.